Спри звука Пусни звука Пусни на цял екран Картина в картината
На върха

Национален танцов маратон

На върха

Боровец 30.06-3.07.2022

Защо да участвам?

✓ Тридневна танцова фиеста

✓ Фестивалът е включен в годишния календар на Министерство на културата

✓ Авторитетно жури и много награди
✓ Петзвездно изживяване
✓ Най-красивата планина в България

В състезание за голямата награда

на журито и публиката

Национален танцов маратон Градиент за На върха
ЗА ФЕСТИВАЛА ЗА УЧАСТНИЦИ ЗА ГОСТИ НАГРАДЕН ФОНД

Организационният комитет на Националния танцов маратон с конкурсен характер „На върха“ ви кани на тазгодишното издание на фестивала, което ще се проведе от 30.06 до 3.07.2022 г. в хотел „Самоков“ в курорта Боровец.

Предлагаме ви 3 дни 24 часова нон стоп танцова фиеста в залите, сцените, улиците и поляните на комплекса. Любителите на различни стилове танци – български народни танци, етно, латино, хип-хоп, мажоретки, модерни танци ще могат да покажат без ограничение във времето за изява своите умения. Изпълненията ще бъдат внимателно наблюдавани от авторитетно жури и от многобройна публика на живо и виртуално. Най-издръжливите, най-подготвените, най-очарователните ще получат награди.

А тези, които се уморят от бурните танци, ще могат да релаксират в уникалния спа комплекс на хотел „Самоков“ с басейн и релаксиращи процедури и да се насладят на живописната природа в най-красивата планина в България.

Във фестивала могат да участват индивидуални изпълнители и групи в читалища, клубове, ЦПЛР-ОДК, младежки домове и др., които представят различни стилове танци – български народни танци, етно, латино, хип-хоп, класически балет, модерни танци и др.

Участниците се класират в различни категории в зависимост от стила, който представят в няколко възрастови групи: до 12 г., 13-18 г. и над 19 г.

В конкурсната програма за оценка от журито участниците се представят с изпълнение с продължителност до 10 минути. Всеки от участниците може да подготви и други изпълнения без времеви ограничения, които да представи извън конкурсната програма.

Програмата на фестивала включва танцов маратон, в който всички участници ще имат възможност да покажат своите умения в различни стилове танци, а най-издръжливите и най-артистичните участници ще получат награди.

В рамките на фестивала ще се проведат и уъркшопове под ръководството на изтъкнати хореографи.

ЗАЯВИ УЧАСТИЕ

Гости на фестивала могат да бъдат всички, които желаят да се докоснат до магията на танца и да станат част от този уникален танцов маратон. Всички гости на танцовия маратон „На върха“ ползват същите преференциални условия по време на целия си престой в хотел „Самоков“ като участниците в програмата, ако направят резервациите си през сайта myfestivals.bg. На ваше разположение ще бъде прекрасно оборудваният спа център с басейн и релакс зона. Ще имате и достъп до всички фестивални събития. За публиката са предвидени атрактивни игри с награди.

РЕЗЕРВИРАЙ

Във всяка от категориите и всяка от възрастовите групи се присъждат златен, сребърен и бронзов медал съответно за първо, второ и трето място и 1 Гранд при. Наградите се определят от професионално жури, в което участват изтъкнати хореографи и преподаватели по танци.

Присъждат се и награди на публиката – присъстващите зрители в залата и чрез гласуване на страницата на фестивала във Фейсбук.

В дните на фестивала се провеждат много игри и конкурси с награди за участниците и публиката.

ПРОГРАМА

Юни 30
Юли 01
Юли 02
Юли 03

14:00 ч. Посрещане на участниците в хотел „Самоков“

17:00 ч. Парти за добре дошли в лоби бара в хотел „Самоков“

19:00 ч. Вечеря в ресторанта в хотел "Самоков"

22:00 ч. Танцов маратон в залата в хотел "Самоков"

06:00 ч. Посрещане на първия юлски изгрев на поляните пред хотел "Самоков"

11:00 ч. Конкурсна програма 1 част в голямата зала в хотел "Самоков"

16:00 ч. Конкурсна програма 2 част в голямата зала в хотел "Самоков"

22:00 ч. Танцов маратон в залата в хотел "Самоков"

11:00 ч. Танцов маратон на открито - на поляните пред хотел "Самоков"

14:00 ч. Семинари по танци в залите в хотел "Самоков"

17:00 ч. Церемония по награждаване на участниците и гала концерт в голямата зала в хотел "Самоков"

20:00 ч. Гала вечеря с програма в ресторанта на хотел "Самоков"

11:00 ч. До нови срещи - парти за край на фестивала в лоби бара на хотел "Самоков"

* Програмата ще бъде допълвана.
* Организаторите си запазват правото за промени.

РЕГИСТРАЦИЯ

ЗА УЧАСТНИЦИ ЗА ГОСТИ
1 2 3

ОСНОВНА ИНФОРМАЦИЯ

Продължи

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ

назад Продължи

ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСТАНЯВАНЕ

назад

Регистрация

РЕГИСТРАЦИЯ НА ЗРИТЕЛИ

Регистрация

ХОТЕЛИ

Хотел „Самоков“

Хотел „Самоков“

Хотел „Самоков“ се намира в центъра на Боровец. Заобиколен е от вековна борова гора, предлага приятна атмосфера и първокласно обслужване. Хотелът разполага с просторни стаи и голям избор от допълнителни услуги: закрит басейн, сауна, солариум, парна баня, фитнес зала и др. Хотелът е изходен пункт за близки и далечни маршрути из величествената Рила планина.

НОВИНИ

16.06.2022

Отменя се националният танцов маратон "На върха" - Боровец 30.06-3.07.2022

За съжаление националният танцов маратон "На върха" - Боровец плануван за 30.06-03.07.2022 се отменя поради съществени технически пречки. Извиняваме се...

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ

14.04.2022

Подкрепете своите любимци на страницата ни във Фейсбук за наградата на публиката

От днес на страницата на фестивала "На върха" започваме представяне на записалите се до момента участници.💃🕺🎼🎧🎤🎹 https://www.facebook.com/FestivalNaVarha Бъдете активни и подкрепяйте своите...

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ

08.04.2022

Крайният срок за ранно записване за фестивала "На върха" е до 15.04.2022

Танцовият маратон "На върха" наближава. ⏳ Гответе се за незабравимо посрещане на лятото.🌞 Остават броени дни до крайния срок за РАННО...

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ

27.02.2022

3 дневен танцов маратон събира танцьори от различни жанрове На върха

Домакин на танцовата фиеста е хотел "Самоков" в курорта Боровец. В продължение на 3 дни танцьори от различни жанрове ще...

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ

Предишни издания:

2021
ПЪТЕВОДИТЕЛ - , Боровец

ПЪТЕВОДИТЕЛ

КЪДЕ ДА ОТИДЕМ И КАКВО ДА ВИДИМ КРАЙ САМОКОВ И БОРОВЕЦ

Информация Галерия Видео

Община Самоков се намира в Югозападна България в подножието на Рила планина. На територията й извира най-дългата река в България – Искър и се намира най-старият зимен курорт у нас – Боровец.

История

Самоков е град с древна история. На територията на общината са открити раннохристиянски църкви и крепости от времето на Византийската империя от 4 в. от новата ера. Разкрита могила свидетелства, че траките също са обитавали тези земи. През Възраждането Самоков е бил изключително развит икономически и културен център. До днес от онова време са запазени Девически манастир на 240 години, Митрополитска църква с уникален иконостас, джамията, Сарафската къща. В самия център се намира символът на града Голямата чешма, която нашепва безброй истории и легенди. За славните битки по тези земи и за героизма на самоковци напомня войнишкият паметник. Уникален архитектурен паметник е сградата на читалището.

Боровец

Боровец е бижуто на Рила планина. Още към края на 19 век цяла България, а в последствие и цяла Европа се възхищават от Чамкория – на турски името означава борова гора. От 1942 г. курортът се нарича Боровец.

През 1889 г. по време на първото документирано колективно изкачване на връх Мусала княз Фердинанд се влюбва в местността. Той купува гора близо до река Бистрица и построява там ловна хижа „Ситняково“, която по-късно е разширена и преустроена в дворец.
През 1892 г. премиерът Стефан Стамболов назначава комисия, която да проучи най-подходящите места за санаториуми по модерен европейски образец в България. Чамкория попада сред 18-те избрани.

Истинската история на курорта обаче създават самоковци. Те отколе знаят, че Чамкория е лек за тялото и душата. Местните лекари препоръчват въздуха за лечение на туберкулоза.
През 20 век Боровец става домакин на редица престижни национални и европейски състезания, а спортът го издига до нивото на световните зимни курорти.
Курортът започва да придобива настоящия си вид от 60-те години на 20 век.
Забележителните места на Боровец

„Царска Бистрица“

Само на няколко километра от ски центъра в сърцето на Рила планина се намира дворецът „Царска Бистрица“. Първоначално дворецът бил построен като ловна хижа. Мястото избрал цар Фердинанд. Впоследствие бил разширен и преустроен като дворец. Дворецът е важна част от живота на последната монархическа династия на България. Тук царица Йоана научава, че съпругът й цар Борис III е на смъртен одър. Тук 6 годишният престолонаследник Симеон вижда за последно баща си жив.

„Преображение Господне“ – дървеният храм

„Преображение Господне“ е единствената църква в България направена изцяло от дърво. Автор на архитектурния проект е арх. Никола Лазаров, обявен за почетен гражданин на Самоков. Сградата е уникална с типичния си алпийски стил, който сполучливо се вписва в пейзажа.

Черната скала

Черната скала с височина 130 м. се издига внушително над долината на река Сливница. През годините скалата потъмняла и затова получила това име. От площадката на Черната скала се открива внушителна гледка към долината на река Сливница, към река Марица и към Долнобалканското поле.

„Маричини езера“

„Маричини езера“ е вторият по големина резерват в Рила и най-високо разположеният в България. Простира се между 1900 и 2925 м. надморска височина и включва връх Мусала, изворната област на река Марица и двете високопланински езера, откъдето река Марица започва своя дълъг път към Егейско море.

Белчин

Село Белчин е разположено в живописната долина на река Палакария, заобиколено от планините Рила, Верила, Витоша и Плана. Селото съществува от периода на Второто Българско царство. То е твърдина на грамотност и християнска духовност. Най-ранните археологически свидетелства за обитаване в този район са от местността „Свети Спас“. Там е регистрирано тракийско светилище от късножелязната епоха и късноримски военен кастел с името „Герме“. През Възраждането местните хора наричат останките от крепостта „Цари Мали град“.

Районът се отличава с наличието на минерална вода с доказани лечебни и профилактични свойства. Бани по тези земи са съществували още от древността.

Музейният комплекс „Цари Мали град“ представя културно-историческото наследство на две хилядолетия – възстановената римска крепост „Цари Мали град“ на хълма „Свети Спас“, църквата „Света Петка“ и Етнографски музей на местния бит. Крепостта е реставрирана атрактивно и в нея посетителят може да почувства атмосферата на античността.

ПАРТНЬОРИ