Спри звука Пусни звука Пусни на цял екран Картина в картината
Море песен екна

Национален фолклорен конкурс за северняшка песен и музика

Море песен екна

Севлиево 11-12.06.2022

Национален фолклорен конкурс за северняшка песен и музика Градиент за Море песен екна
ЗА ФЕСТИВАЛА ЗА УЧАСТНИЦИ НАГРАДЕН ФОНД

Националният фолклорен конкурс за северняшка песен и музика „Море песен екна“ е най-престижният национален фолклорен конкурс за северняшка песен.  Събитието е под патронажа на Министерство на културата. Авторитетно жури оценява участниците. Присъшдат се атрактивни награди – парични, предметни, златни, сребърни и бронзови медали, плакети и грамоти, награда на кмета и на бизнеса.

Националният фолклорен конкурс „Море песен екна“ популяризира атрактивната народна музика от Северна България. Възобновен е през 2014 г. в чест на 100 годишнината от рождението на популярния певец и събирач на северняшки песни, роден в Севлиево Борис Машалов.

От тогава до днес в конкурса са взели участие стотици изпълнители от цялата страна, които задължително изпълняват песен от северняшката фолклорна област.

Организатори са Община Севлиево и Продуцентска къща „ЕНИ филм“. Събитието е под патронажа на Министерство на културата и е включено в годишния календар на Министерство на културата.

Авторитетно жури от експерти в областта на фолклора оценява изпълнителите и присъжда многобройни награди. Тази година в журито са: популярният изпълнител и тв водещ в БНТ Даниел Спасов, обичаната радиоводеща в БНР и музиколог Цвети Радева, фолклористът Милчо Георгиев, обичаният певец, музикален журналист и вокален педагог Александър Александров-Алекс и инициаторът за създаването на конкурса Веско Самуилов.

Медийни партньори са: БНР, БНТ, „Минаха години“, Продуцентска къща „ЕНИ филм“

В конкурса могат да участват изпълнители на автентичен и обработен фолклор. Участниците се класират в две категории:

  • индивидуални изпълнители
  • дуети и групи

Индивидуалните участници в конкурса са разпределени в 4 възрастови групи:

  • до 6 години
  • 7-13 години
  • 14-18 години
  • над 19 години

Всеки участник изпълнява две северняшки песни – бърза и бавна. Има възможност за представяне на трета песен от друга фолклорна област, която не се взема пред вид при определяне на оценката от журито. Общото времетраене за всеки участник (група) е максимум 10 мин. При надхвърляне на определеното време за участие изпълнителите заплащат предварително такса от 50 лв. на минута. Ако допълнителното време не е заявено предварително, изпълнението се прекъсва.

Заявките и представителните материали се изпращат в срока, посочен от организаторите не по-късно от 30.05.2022 г.

 

ЗАЯВИ УЧАСТИЕ

Присъждат се следните награди:

златни, сребърни и бронзови медали, парични награди, награди на журито, на кмета на Община Севлиево, на бизнеса, на НЧ „Развитие-1870”, на организаторите от Продуцентска къща „ЕНИ филм“, награда на публиката и други парични и предметни награди. Наградите ще бъдат връчени на тържествена церемония и гала концерт на площада в Севлиево с участието на популярни народни изпълнители. Гала концертът ще се излъчва на живо в страницата на конкурса във Фейсбук.

ПРОГРАМА

Юни 11
Юни 12

10:00 ч. Начало на конкурсна програма - пред Дом на културата "Мара Белчева" КАТЕГОРИЯ АВТЕНТИЧЕН ФОЛКЛОР 7-13 ГОДИНИ ИНДИВИДУАЛНИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ

11:20 ч. КАТЕГОРИЯ АВТЕНТИЧЕН ФОЛКЛОР ДО 7-13 ГОДИНИ ГРУПИ

11:30 ч. КАТЕГОРИЯ АВТЕНТИЧЕН ФОЛКЛОР 14-18 ГОДИНИ ИНДИВИДУАЛНИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ

12:00 ч. КАТЕГОРИЯ АВТЕНТИЧЕН ФОЛКЛОР 14-18 ГОДИНИ ГРУПИ

12:30 ч. КАТЕГОРИЯ АВТЕНТИЧЕН ФОЛКЛОР НАД 19 ГОДИНИ ИНДИВИДУАЛНИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ

13:30 ч. КАТЕГОРИЯ АВТЕНТИЧЕН ФОЛКЛОР НАД 19 ГОДИНИ ИНДИВИДУАЛНИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ

15:30 ч. КАТЕГОРИЯ ОБРАБОТЕН ФОЛКЛОР 7-13 ГОДИНИ ИНДИВИДУАЛНИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ

15:45 ч. КАТЕГОРИЯ ОБРАБОТЕН ФОЛКЛОР 14-18 ГОДИНИ ИНДИВИДУАЛНИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ

16:00 ч. КАТЕГОРИЯ ОБРАБОТЕН ФОЛКЛОР 14-18 ГОДИНИ ГРУПИ

16:15 ч. КАТЕГОРИЯ ОБРАБОТЕН ФОЛКЛОР НАД 19 ГОДИНИ ИНДИВИДУАЛНИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ

17:00 ч. КАТЕГОРИЯ ОБРАБОТЕН ФОЛКЛОР НАД 19 ГОДИНИ ГРУПИ

14:00 ч. ЦЕРЕМОНИЯ ПО НАГРАЖДАВАНЕ НА ПОБЕДИТЕЛИТЕ И ГАЛА КОНЦЕРТ С участието на: Даниел Спасов, Александър Александров-Алекс, Оркестър „Севлиево“, ФФ „Веселина“, ансамбъл „Етнофолк“, ФПГ "Сенничани" и участници, наградени в конкурсната програма

РЕГИСТРАЦИЯ

1 2 3

ОСНОВНА ИНФОРМАЦИЯ

Продължи

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ

назад Продължи

ЗАВЪРШВАНЕ НА РЕГИСТРАЦИЯТА

назад

Регистрация

ЖУРИ

Цвети Радева

Цвети Радева

Цвети Радева е популярен водещ в БНР. Автор и водещ на ежеседмичните радио програми: „Имат ли песните спиране“ за фолклорна музика и „Ритъмът на земята“ за световна музика. Автор е на редица етномузиколожки изследвания в областта на традиционната култура, представени в различни журналистически радио-форми.

За дългогодишната си целенасочена работа като изследовател и журналист е носител на множество престижни награди: Годишна награда за радиожурналистика на СБЖ, Награда от Съюза на народните читалища и носител на званието „Следовник на народните будители” и др.

Член е на журито в редица престижни национални и международни конкурси.

Александър Александров-Алекс

Александър Александров-Алекс

Александър Александров-Алекс е популярен певец, журналист и телевизионен водещ. Завършил е специалностите „Вокално майсторство“ (Магистърска степен) и „Управление на масовите комуникации“ (Магистърска степен) в Нов български университет.

Професионалната си дейност като певец започва в средата на 90-те., благодарение на композиторът Развигор Попов, който е автор на повечето му песни. Алекс има пет издадени албума, експериментира успешно в различни музикални стилове – обработен фолклор, авторски песни на фолклорна основа, стари градски песни, поп музика.

Освен като певец Алекс работи и като музикален журналист. Бил е автор и водещ на предавания в БНР – ”Музикален компас”; Радио „Експрес“ – „Шарената стомна“; в Национален телевизионен канал „Херос ТВ” и Телевизия „7ДНИ“ – „Шарената черга“; радио „Сигнал+“ – Сутрешен блок (гост-водещ) и др.

От 2010 г. певецът има авторска страница „Шарената черга“ в най-четения български седмичник „Минаха години“, където представя своите интервюта със звездите и младите таланти на българския фолклор.

Член е на Съюза на българските журналисти.

Водещ е на шоу-програми, концерти и фолклорни фестивали. Поддържа активна концертна дейност и е чест гост на празнични мероприятия в цялата страна. Гастролирал е с успех в чужбина – Канада, Китай, Испания, Тайван, Италия, Русия, Австрия, Индия, Кипър, Тайланд, Румъния, Украйна, Черна Гора и др.

Носител е на множество награди, сред които: „Национална музикална награда на името на Паша Христова“, „Рицари на българската култура и шоу-бизнес“, Награда на медийното жури за песента „Раздяла“ на фестивала „Пирин Фолк“, „Диамантът на Азия“ – Тайланд (в партньорство с танцова формация „Софистик-Живо“).

Българската национална телевизия е реализирала музикалния филм „Празник от песни“ (реж. Гергана Стоянова), посветен на творческия път на певеца.

Алекс има реализирани и няколко музикални филма от частни продуценти –„Багрите на българското“, „Шарената черга“ и „Има любов“.

През 2011 година започва сътрудничеството му с поетесата Надежда Захариева. С музикално-поетичния спектакъл „Балсам за душата“ двамата творци радват почитателите си в цялата страна през всички сезони. Реализирали са две големи национални турнета с 30 и 50 концерта. Поради големия интерес към съвместната им програма, тя е представена над 250 пъти.

Милчо Георгиев

Милчо Георгиев

Милчо Георгиев е магистър по музикално-сценични изкуства със специалност „Автентичен фолклор“. Има бакалавърска степен със специалност „Български народни танци“ и Антропология на танца“ и квалификационна специализация по „Музика“. За дългогодишната си работа като ерудиран специалист  в сферата на културата и като педагог и ръководител-хореограф, за развитието и утвърждаването на любителското художествено творчество е носител на множество награди от републикански фестивали на художествената самодейност,  златна значка „Отличник на Министерство на културата“, плакет на Комитет за култура-Център за художествена самодейност София, почетен знак „1300 години България“ и мн. др.

Автор е  на над 80 публикации свързани с развитието, запазването и утвърждаването на любителското художествено творчество, в т.ч. на зимните сурвакарски игри. Участвал е с научни разработки и доклади в национални и международни научно-теоретични конференции в Украйна, Грузия, Латвия и Франция.

Веско Самуилов

Веско Самуилов

Веско Самуилов се занимава с музика още от ученическите си години. Завършва с отличие Националната школа за  художествени ръководители на музикално–естрадни състави и за народни хорове и ансамбли в Пловдив. Ръководи множество музикални групи в община Севлиево. Създава и свой състав, с който участва на републиканки прегледи, концерти и програми заедно със звезди на българската музикална сцена като Боян Иванов, Мустафа Чаушев, Росица Кирилова, Христо Кидиков и др. Създава собствена фолклорна формация за обработен фолклор и народен оркестър – „ВЕСЕЛИНА“, с която за петнадесет години упорита работа разучава над 100 песни за обработен фолклор от всички фолклорни области. Участва в много фолклорни прегледи, фестивали и конкурси в страната и чужбина, на които се представя отлично и печели много награди.

Веско Самуилов е един от инициаторите за създаването на националния конкурс за северняшка песен "Море песен екна" в Севлиево.

НОВИНИ

16.06.2022

VII Национален фолклорен конкурс за северняшка песен „Море песен екна…“ събра рекорден брой участници в Севлиево

Единодушното мнение на членовете на журито и на голяма част от участниците е, че тази година конкурсът се отличи с класа, качествени участници и безпристрастно професионално журиране.   VII Национален фолклорен конкурс...

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ

28.04.2022

Най-престижният конкурс за северняшка песен „Море песен екна...“ събира народни певци в Севлиево

След няколко годишно прекъсване конкурсът ще се проведе отново в Севлиево на 11 и 12 юни 2022 г. Най-престижният конкурс за северняшка песен „Море песен екна...“ ще събере изпълнители на автентични...

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ

Предишни издания:

2022

ПАРТНЬОРИ